17 de novembre 2021

Dia 20 de novembre, Dia dels DRETS DE L'INFANT

DRETS DE L'INFANT

Tots els nens menors de 18 anys tenen drets sense distinció de raça, sexe, religió o procedència. 
Aquests drets es van recollir a la Convenció dels drets dels infants i va aportar una nova visió dels nens com a subjectes de drets, que abans no existia. 

Aquests drets han estat ratificats per tots els països menys pels Estats Units, Somàlia i Sudan del Sud.

Els drets de la infància es basen en quatre principis fonamentals:

  • La no discriminació: tots els nens tenen els mateixos drets.
  • L'interès superior de l'infant: qualsevol decisió, llei, o política que pugui afectar la infància ha de tenir en compte què és el millor per al nen.
  • El dret a la vida, la supervivència i el desenvolupament: tots els nens i nenes tenen dret a viure ia tenir un desenvolupament adequat.
  • La participació: els menors d'edat tenen dret a ser consultats sobre les situacions que els afecten i que les seves opinions siguin tingudes en compte.

Drets de l'Infant:

Dret a la vida
Tot infant té dret a viure. Això vol dir que tot nen té dret a no ser assassinat, a sobreviure ia créixer en condicions òptimes.

Dret a l'educació
Tot infant té dret a rebre una educació, a gaudir d'una vida social ia construir el seu propi futur. Aquest dret és essencial per al seu desenvolupament econòmic, social i cultural.

Dret a l'alimentació
Tot infant té dret a menjar, a no passar gana ia no patir malnutrició. No obstant això, cada cinc segons mor un nen de fam al món.

Dret a la salut
Els nens han de ser protegits de les malalties. Se'ls ha de permetre créixer i convertir-se en adults sans, això contribueix d'igual manera al desenvolupament d'una societat més activa i dinàmica.

Dret a l'aigua
Els nens tenen dret a l'accés d'aigua potable de qualitat i tractada en condicions sanitàries correctes. El dret a l'aigua és essencial per a la seva salut i el seu desenvolupament.

Dret a la identitat
Tot infant té dret a tenir nom i cognom, nacionalitat ia saber qui són els seus pares. El dret a la identitat representa el reconeixement oficial de la seva existència i dels seus drets.

Dret a la llibertat
Els nens tenen dret a expressar-se, a tenir opinions, a accedir a la informació ia participar en les decisions que els afecten. Els nens tenen dret a la llibertat de religió.

Dret a la protecció
Els nens tenen dret a viure en un context segur i protegit que preservi el seu benestar. Tot infant té dret a ser protegit de qualsevol forma de maltractament, discriminació i explotació.




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada